24 jun 2014

1. DAN Prispeli smo v Rim.

Po dolgi vožnji smo srečno prišli v Rim, zelo zmatrani ampak obenem zelo veseli in navdušeni. Na letališču nas je čakal prevoz, ki nas je peljal do salezijanskega doma v okolici Rima. Tam nas je veselo sprejel pater Ivan Herceg, slovenski jezuit, ki zdaj stanuje v Italiji. Hvala Bogu smo se hitro organizirali in porazdelili po spalnicah. Oblekli smo našo zeleno majico, da bi se lažje razlikovali od drugih obiskovalcev. Zgledali smo velik zelen val, ki se je migal po tem velikem mestu.
Kasneje smo se z avtobusom peljali izven rimskega obzidja, da bi si ogledali stare Katakombe, v katerih so bili pokopani prvi kristijani. V tem kraju so se zbirali, da bi molili za svoje rajne. To je cesarja zelo motilo; zaradi tega so bili preganjani.
Po končanem ogledu smo se peljali proti Vatikanu, da bi si ogledali njegove lepote. Utrujeni zaradi vročine smo se odločili, da bomo šlii na kosilo, blizu Vatikana. Po kosilu smo se poslovili od patra Ivana in šli v Vatikanski muzej, kjer smo bili presenečeni ob krasnih slikah in kipih, ki so jih oblikovali najvažnejši slikarji in arhitekti, kot np. Michelangelo. Bili smo  začudeni ob takih krasnih umetniških delih.  Fotoaparate smo veliko uporabljali, da ne bi nikdar pozabili na tako lep sprehod in, da bomo lahko sorodnikom pokazali kaj vse smo si ogledali. Najlepše za nas je bilo videti strop Sikstinske kapele, v katerem je naslikano stvarjenje sveta in tudi zadnja sodba.
Da bi končali s tem uspešnim izletom smo si ogledali  Baziliko Sv. Petra. Na višini kupole smo si lahko ogledali ves Rim. Do tja smo prišli utrujeni, saj je bilo več kot 500 stopnic. Splačalo se je!
Po dolgem dnevu smo se vračali v prenočišče, da bi se skopali in skupno večerjali italijansko pizzo. Veselo smo zaključili prvi dan potovanja.


 Martin Z. in Erika