29 jun 2014

6.DAN Na Štajerskem

Danes smo vstali ob šestih zjutraj in hitro zajtrkovali, saj nas je čakal avtobus, ki nas je odpeljal v Teharje. Z nami je prišel domobranec gospod Ivan Korošec, ki je letos obhajal 90 let. V spomeniku nam je povedal izkušnje, ki je tam doživel in kako je pobegnil. Zelo nas je ganilo, ko je končal zato smo zapeli domobranske pesmi. Zaključili smo z molitvijo za vse padle domobrance in umorjene na Teharjih. 
Odpeljali smo se v Maribor, v stolnico, k sv. maši med katero smo peli. Po končani maši nas je gospod vikar povabil v zvonik, da smo si ogledali mesto. Pred kosilom smo šli še peš po mariborskih ulicah. Na kosilo smo šli v župnijšče.
Zopet na avtobusu smo potovali do Ptuja in si ogledali ptujski grad, ki danes deluje kot muzej. Po poti nazaj v Ljubljano smo se še ustavili v Trojanah in okusili najboljše krofe v Sloveniji.
V dijaškem domu smo imeli sestanek poletne šole, takoj nato pa smo povečerjali. Hitro smo se odpravili v Adergas na predstavo KUD >> Pod lipo<< drame Slehernik. Igro smo s zanimanjem gledali, škoda, da je pred koncem začelo deževati in smo se morali vrniti domov. 
Pavel in Peter











5. DAN V kraškem svetu - nastanitev v Bežigradu in veselica.

Danes smo že ob osmih zjutraj vstali, da smo ob uri zapustili dijaški dom v Vipavi in se končno odpeljali proti Ljubljani.  Žalostno se je bilo posloviti, saj so nas v tem domu zelo lepo in vljudno sprejeli, še posebno gospod Slavko Rebec, direktor dijaškega doma. Po zajtrku smo naložili prtljago na avtobus in pričeli pot proti Bežigradu.  Med potjo smo se dvakrat ustavili, najprej smo obiskali Predjamski grad in kasneje Postojnsko jamo. V Predjamski grad smo prišli po deveti uri. Prijazna vodička nam je pokazala grad in predstavila kako so ljudje živeli v tistih časih, ko so grad gradili. Še posebno nam je omenila legendo viteza Erazma, ki se je rad norčeval in prevaral avstroogrsko stražo. Po vodenju in kar nekaj skupnih slik smo imeli prigrizek in potem nadaljevali pot. Po približno petnajstih minutah smo se pripeljali do Postojnske jame in ob obisku doživeli njeno lepoto. Padlo nam je v oči koliko turistov iz različnih držav obiskuje ta naravni čudež. Zelo navdušeni smo bili, ko smo se usedli na vlakec, ki nas je peljal dva kilometra skozi jamo. Vodič nam je pripovedal fenomene, ki so se skozi milijonov let dogajali, da se je končno oblikovala današnja čudovita Postojnska jama. Rada bi omenila, da je spodaj enakomerna temperatura celo leto; med osem in devet stopin. Kot najlepše dvorane se spominjava Špagetne, Rdeče in Bele dvorane. Vse tri imajo različne oblike in celo barve stalagmit, stalagtit in stebrov. Predno bi šli nazaj na avtobus, smo imeli kosilo in smo si malo ogledali spominčke, ki so jih tam prodajali. Nadaljevali smo pot in končno prišli v Dijaški dom v Bežigradu, kjer so tudi učenci in učenke iz Kanade. Medtem, ko smo se tuširali in pospravljali sobe, so sorodniki nekaterih dijakov prišli na obisk in se z njimi pogovarjali. Po večerji so nas voditelji presenetili z novico, da gremo na veselico. Odhiteli smo na avtobus in šli v Šmarje Sap kjer je nastopal ansambel Modrijanov. Veselo smo peli in zaplesali vsako polko, ki so zaigrali  in se tudi slikali s pevcem. Po zabavni izkušnji, smo zaključili dan z večerno molitev. Poslovili smo se od šoferke Edite, ki je bila z nami zadnje tri dni.
Nadia in Boris.