26 jun 2014

3.DAN Z rojaki v zamejstvu

                Zbudili smo se ob 4:30 zjutraj. Bili smo zelo utrujeni zato, ker smo spali samo okoli 3 ure. Smo zajtrkovali šele na letališču, kjer smo istočasno organizirali vse za iti na letalo, proti Trstu. Ko smo prišli v Trst, so nas pričakovali in sprejeli Ivo Jevnikar, Renato Podberšič, Aleš Brecelj, Erika Jazbar, Lučka Kremžar in tudi mož Sandi de Luiza. Nato smo se vsi skupaj vozili proti dijaškem domu "Vipava". Tam nas je iz dobro voljo sprejel  direktor Vipave g. Slavko Rebec .    
                Po kosilu smo se razdelili po sobah, pripravili obleko v nahrbtnike za izlet in pozneje za nastop naše Rasti. Odšli smo na hrib "Sabotin", kjer nam je Renato razložil o zanimivi zgodovini Soške Fronte, in kako so Slovenci skopali kaverne in se v njih skrivali in branili za dolge dve leti pred Italijani.
                Po izletu, nas je Bogdan Potokar povabil v gostilno gor na hribu na "joto", neka posebna in tipična jed iz Primorske. Bilo je zelo okusno in za posladek smo tudi jedli odlični strudelj.
                Potem smo odšli v Gorico, katero nam je razkazala vodička Erika Jazbar. Pozneje smo uspešno nastopili v kulturnem centru Lojze Bratuž. Po nastopu so nas povabili na sadje in strudelj. Vrnili smo se okoli dvanajste ure,  pozno v dijaški dom.
                Dan je bil zelo dolg in smo bili zelo utrujeni zaradi kratkega spanja, ampak na splošno smo se zabavali, spoznali nove pokrajine in prijazne ljudi.

Ignacij in Marko




























2.DAN Najvažnejši dogodek našega potovanja.

Zbudili smo se zgodaj zjutraj in se naglo odpravili v Vatikan, na papeževo splošno avdienco. Vsi smo bili zelo navdušeni, saj je bila edinstvena priložnost! Sedem izmed nas se jih je lahko približalo Frančišku, tako da jih je papež pozdravil in blagoslovil in ta blagoslov smo vsi začutili. Ostali pa smo s presenečenjem dobili prostor tudi kar blizu in smo molili, pozdravljali papeža od daleč in peli skupaj z nekimi poljskimi duhovniki, ki smo jih tam srečali.Ob koncu avdience smo šli kosit v Mc' Donalds, potem pa smo si šli ogledat,  skupaj z g. Marjanom Kokaljem, slovenskim jezuitom, ki živi v Rimu, Kolosej in Foro Romano.Potem smo šli v bližnjo restavracijo gledat tekmo Argentine proti Nigeriji, medtem ko smo malicali. Veseli nad zmago, smo potem prepevajoče šli še v drugo restavracijo, kjer smo pa večerjali.  Končno smo pa, tokrat skupaj z drugim jezuitom, g. Rokom Bečanom šli še na nočni pohod po Rimu in poleg drugih spomenikov videli tudi Fontana di Trevi, ki pa je zaradi obnavljanja suha. LTrudni, a veseli nad dogodki tega dne, smo se odpravili nazaj v dom in pred spanjem pripravili še kovčke za odhod v Trst.
Tania in Valchi